Ce ai nevoie sa stii pentru o optimizare site web in WordPress?

gazduire site
Cum alegi un serviciu bun de gazduire site web ?
februarie 9, 2016
Crearea unei pagini web
Crearea unei pagini web, 3 sfaturi utile
august 22, 2016

O optimizare site web creat cu WordPress nu este deloc simplă .

Nu aveţi  nevoie neapărat de cunoștințe de programare, însă aveţi nevoie de câteva instrumente care vă vor ajuta să deţineţi un web site cu autoritate, bine securizat și cât mai bine optimizat. Cu ceva timp în urmă am încercat să explic care sunt 4 din cei mai importanți factori pentru a face o optimizare site web cât mai bună însă acum doresc să explic mai pe larg acest lucru.

Totul se bazează pe experiența acumulată în ultimii 8 ani de când lucrez în acest domeniu însă mereu accept noutăți și alte soluții care să dea rezultate.  Înainte de a începe, trebuie să știți în general că google sau orice motor de căutare va fi cel mai exigent vizitator al site-ului dumneavoastră.

Mai jos regăsiţi elementele cele mai importante pentru un site. Vă recomand să le verificați pe rând și dacă aveți întrebări nu ezitați să mă contactați.

Sănătatea site-ului web

Reprezinta un aspect foarte important pentru o optimizare site web cu rezultate bune.

DE CE? Dacă folosiți o tema gratuită sau HAKED, un motor de căutare va depista acest lucru imediat si va va penaliza. Google iubește munca cinstita și pune din ce in ce mai mult accentul pe proprietatea intelectuala. După ce aţi finalizat site-ul puteți sa ii verificați „starea de sănătate” cu ajutorul 3W Validator .

Inainte de a va decide ce tema sa folosiți, puteți sa alegeți una premium de pe site-ul ThemeForest. Aici găsiți mii de teme care va oferă foarte multe opțiuni fata de o tema gratuita. Din experiența va pot spune ca cel mai bine este sa aveți o tema cu o licența cumpărata,  avantajele fiind  multiple: Suport tehnic non stop, acces gratuit la update-uri ale temei, o sursa bine scrisa, etc..

In general pentru a rezolva problemele de sănătate ale site-ului este bine sa stați de vorba cu o persoana care are cunoștințe in domeniu.

Web design responsive

Pentru a fi sigur ca web site-ul este vizibil de pe orice platforma mobila care folosește IOS sau Android trebuie sa fiți sigur ca tema folosita este „Responsive Design”. Google a introdus acest factor de indexare in anul 2015 deoarece peste 50% din utilizatori de internet, navighează acum de pe platforme mobile.

Va puteți testa acest aspect la Mobile Friendly , serviciu oferit gratuit de google. Sincer sa va spun si eu dacă intru pe un site Non responsive ies în următoarele 10 secunde.

Dacă tema nu este responsive, puteți  instala un plugin care sa va ajute sa faceți acest lucru. Unul dintre cele mai folosite este WPTouch Mobile plugin, insă puteți gasii cu siguranța mult mai multe variante.

Viteaza de încărcare a paginilor

Statisticile spun ca un vizitator nu așteaptă mai mult de 2-3 secunde pentru încărcarea unei pagini web, la fel gândesc si motoarele de căutare. Dacă web site-ul tău se încarcă greu, o sa fie penalizat fără discuții.

Pentru a testa viteza de încărcare folosiți instrumentul pus la dispoziție de google la adresa PageSpeed Tools.

Dacă aveți un scor de peste 65% atunci puteți sta liniștiti, din acest scor reiese ca site-ul dumneavoastra se mișca bine și nu aveți nevoie de prea multe optimizări, însa serviciul va oferă și câteva soluții.

Dacă aveți un scor de sub 65% atunci trebuie sa  acordaţi atenție acestui aspect. Iată câteva soluții referitoare la  cum va puteți optimiza site-ul pentru o încărcare mai buna:

  • Optimizați imaginile cu Smush IT . Este un modul gratuit si este destul de eficient.
  • Comprimați fișierele CSS cu ajutorul serviciului CSS Compresor.
  • Comprimați codurile HTML cu HTML Compresor
  • Activați Zip Compresion în fișierul .htacces

Un alt serviciu care testează viteza de încărcare este cel oferit de GTMETRIX. Am văzut tot mai multi utilizatori care folosesc acest serviciu.

Optimizare site web, înseamna conținut 100% original.

Da, asa este, google știe clar sa facă diferența dintre un conținut copiat și unul original. Vorbim aici atat de textele cât și de imaginile folosite. Când va editați conținutul luați în calcul câteva aspecte de care orice motor de căutare tine cont:

  • Concentreaza-te pe un cuvânt sau o expresie cheie. Înainte de a decide acest cuvânt consultati serviciul oferit de google KeyWord Plannerși puteți vedea care este volumul de căutări pe expresia respectiva.
  • Folosiți un plugin de SEO cum ar fi SEO by Yoast sau All in One SEO pack. Acestea sunt instrumente care va pot ajuta foarte mult, ele va vor oferii un scor SEO pentru fiecare pagina în parte.
  • Scrieți paragrafe cât mai clare. Tot timpul un paragraf trebuie inceput cu propoziția cea mai importanta.
  • Încercați sa scrieți propoziții scurte. Se considera ca propozițiile care au mai mult de 20 de cuvinte sunt considerate propoziții lungi și greu de citit de către vizitatori.
  • Nu folosiți cuvinte prea complicate, pentru a fi pe înțelesul tuturor vizitatorilor.
  • Utilizați cât mai mult titluri cu paragrafe H1 si H2. In aceste paragrafe este de preferat sa fie inclus și cuvântul cheie focalizat pe pagina.
  • Adaugați minim o imagine în conținut care sa conțină tag-ul ALT.
  • Adaugați un link, maxim 2 către alt site.
  • Variați cât mai mult conținutul. Pentru ca un text sa fie cât mai atractiv, unii oameni folosesc cuvintele „și” sau „prea” foarte des. Amestecându-l cu „și” sau „mai mult decât atât”, ar putea face un text mai atractiv și mult mai ușor de citit.
  • La finalul textului folosiți „Call to action”, este o tendința care se folosește din ce în ce mai mult si da rezultate.
  • Oferiți minim un exemplu la serviciile sau produsele pe care le oferiți sau pur și simplu o scurta întâmplare.
  • Folosiți diacritice pentru toate textele.

Dacă doriți trebuie sa va aprofundati cunostiintele de editare conținut SEO, exista persoane specializate pe aceasta nișă.

Securizarea site-ului

După ce ati muncit atât sa aduceti  site-ul la un stadiu cât mai avansat  ar fi mare păcat sa luati un virus sau un cod malware în fișiere. Pentru o optimizare site web, securitatea este poate cel mai important element.

Având în vedere ca platforma WordPress este din ce in ce mai populara, au apărut destul de multe posibilități de a sparge un site, însa se poate prevedea acest lucru este usor de prevazut si de asemenea usor de curatat.

Ce trebuie facut?

  • In primul rând se poate analiza site-ul cu ajutorul serviciului oferit de SUCURI avand o acuratețe foarte buna.
  • Instalati  Wordfence Security. Un modul gratuit de la WordPress care oferă o protecție destul de buna pentru viruși, coduri Malware, SPAM. De asemenea puteti  vedea Live Trafic (oameni, motoare de căutare, alerte).
  • Scanati cu ajutorul Wordfence site-ul și curatati  tot ce vi se pare ciudat.
  • Instalati un firewall, dacă nu are deja contul de de cPanel.
  • Tineti tot timpul modulele și temele updated. Atenție, acest aspect este unul vital, deoarece acestea sunt cele mai bune piste pentru cei ce urmaresc a va ataca site-ul.
  • Încercati sa înlocuiti numele de la wp-admin cu un altul, sau alte cai clasice ale wordpress-ului.

Dacă ati avut mai multe probleme cu site-ul recomandat este sa ștergeti totul

și sa incepeti de la 0, utilizând vechea baza de date. Iată care sunt pași pe care trebuie sa ii urmati:

  • Să faceți un back-ul la site-ul actual, mai ales la fișierul uploads pentru a va recupera toate imaginile.
  • Trebuie sa reîncarcați din nou o platforma wordpress,
  • Să instalați tema din calculator,
  • Să faceți legătura cu noua vechea baza de date. Numele bazei de date îl puteti  identifica din fișierul wp-config.php din sursa site-ului.
  • Imaginile le puteți  încarcă apoi în aceeași locație cu un client FTP. De exemplu FileZilla.

SEO ON SITE

Acest lucru se refera la optimizarea paginilor din site și implica următoarele acțiuni. Probabil ca deja știți ce înseamna acest element si anume optimizare SEO, dacă nu, puteți citi articolul nostru.

  • Introducerea pentru fiecare pagina de meta taguri (Meta title, Meta description) în funcție de domeniul activității.
  • Crearea de ancore și link-uri interne pe site. Acesta actiune sporește vizita motoarelor de căutare.
  • Introducerea link-urilor pentru ”social media”.
  • Veniți tot timpul cu ceva noutăți. Cel putin o data pe luna faceti o modificare la site astfel evitand „ruginearea” acestuia.

SEO OFF SITE

Acesta este încă un aspect foarte important și anume relația site-ului cu mediul online. Actiuni care ar trebuii urmate:

  • Introducerea în directoarele web potrivit algoritmului de indexare.
  • Înscrierea site-ul în cât mai multe liste de firme în functie de categoria din care face parte, exemplu: Lista Firme Romania.
  • Creare back-link extern din/ către site-uri ale colaboratorilor / alte site-uri de profil.
  • Postarea anunțurilor cu back-link pe site-uri de specialitate.

Nu este obligatoriu ca informațiile de mai sus sa fie aplicate în toate domeniile, acesta este caz, este ideal însa in cazul in care dacă aveți un web site cu 3-5 pagini, care nu vine cu nimic  nou zilnic sau măcar săptămânal , evitati a efortul de a-l crește. Acesta va fi un web site care nu va creste foarte mult în căutări.

Dacă aveți obiecții sau alte sfaturi utile despre optimizarea unui web site WordPress, nu ezitați sa ma contactați, orice parere conteaza.

Dacă doriți mai multe informații despre optimizare sau aveți nevoie de ajutor, ma puteți contacta și telefonic la 0745 26 42 52.

 

optimizare site web

optimizare site web

2 Comments

  1. […] Despre originalitatea unui articol am scris mai multe la articolul: Optimizare site web wordpress. […]

  2. […] Ce ai nevoie sa stii pentru o optimizare site web in WordPress? […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button